
Veckans regelnöt v. 38 2024  

Ja eller Nej-frågan  
Måste din boll vidröra jord för att den ska vara pluggad enligt reglerna?  
 
   

Spelare byter oavsiktligt boll på green och byter tillbaka när detta upptäcks efter 
första putten   
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel.  

På ett par 3-hål har Kjells utslag hamnat på green ungefär 4 meter från hål. Han 
markerar och lyfter bollen, varefter han lägger den i fickan. När det är Kjells tur att 
putta råkar han plocka upp sin reservboll ur fickan och lägger den vid 
markeringsmyntet, som han sedan tar upp. Därefter puttar han och bollen rullar 
några decimeter förbi hål.  
En av de andra spelarna i bollen upptäcker då att Kjell puttat med en annan boll än 
han slog ut med och informerar om att detta bollbyte inte var tillåtet. Kjell plockar 
upp bollen han puttat på och lägger tillbaka den ursprungliga bollen på den punkt 
4 meter från hål varifrån han puttade. Denna gång sätter han putten.   
Hur många pliktslag totalt får Kjell för sitt förfarande på green?  

A Ett slags plikt.  
B Två slags plikt.   
C Tre slags plikt. 
D Fyra slags plikt.  
OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).     

 



Veckans regelnöt v. 38 2024 – Facit  

Ja eller Nej-frågan   
Måste din boll vidröra jord för att den ska vara pluggad enligt reglerna?  
Nej. Men marken under bollen måste ha fått en fördjupning, så att en del av bollen 
ligger under den omgivande marknivån. R 16.3   

Spelare byter oavsiktligt boll på green och byter tillbaka när detta upptäcks efter 
första putten   
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel.  

På ett par 3-hål har Kjells utslag hamnat på green ungefär 4 meter från hål. Han 
markerar och lyfter bollen, varefter han lägger den i fickan. När det är Kjells tur att 
putta råkar han plocka upp sin reservboll ur fickan och lägger den vid 
markeringsmyntet, som han sedan tar upp. Därefter puttar han och bollen rullar 
några decimeter förbi hål.  
En av de andra spelarna i bollen upptäcker då att Kjell puttat med en annan boll än 
han slog ut med och informerar om att detta bollbyte inte var tillåtet. Kjell plockar 
upp bollen han puttat på och lägger tillbaka den ursprungliga bollen på den punkt 
4 meter från hål varifrån han puttade. Denna gång sätter han putten.   
Hur många pliktslag totalt får Kjell för sitt förfarande på green?  

A Ett slags plikt.  
B Två slags plikt.   
C Tre slags plikt. 
D Fyra slags plikt.  
OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).     

Det var inte tillåtet att byta boll inför den första putten. Kjell får ett slags plikt när 
han förväxlade bollar och sedan spelade på reservbollen. R 6.3  
Den felaktigt inbytta bollen är nu Kjells boll i spel och han ska fortsätta med denna.  
När han istället byter tillbaka till den ursprungliga bollen och placerar denna på den 
punkt varifrån han puttade, så skulle man kunna tro att han spelar på en felaktigt 
inbytt boll en gång till och dessutom från fel plats.  
Men i en situation som denna anses Kjell istället ha spelat en ny boll från 
föregående plats med ett slags plikt enligt slag och distans, och detta även om det 
inte var hans avsikt. R 18.1  
Kjell får därför totalt två slags plikt.   

Svarsalternativ B  


