
Veckans regelnöt v. 32 2024  

Ja eller Nej-frågan 
Får du byta boll meddetsamma, om den får ett hack efter att ha blivit överkörd av 
en robotgräsklippare?  
 
 

Spelares sving störs av stor nedblåst gren på fairway  
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel utan tillfälliga lokala regler. 

Elsas boll ligger på fairway nära en stor och tung gren, som har blåst ned under 
natten, och hennes avsedda sving störs. Området med grenen har inte markerats 
som mark under arbete (MUA) och banarbetarna har inte börjat åtgärda den.  
Vad gäller?  

A Grenen räknas som MUA, även om varken banarbetare eller tävlingsledning 
hunnit vidta några åtgärder som gör att Elsa får droppa sig fri utan plikt. Grenen 
får också flyttas, eftersom den är ett löst naturföremål.  

B Grenen räknas inte som MUA. Vill Elsa flytta grenen, så måste hon göra detta på 
egen hand. Delar av grenen får inte brytas loss.    

C Grenen räknas inte som MUA. Vill Elsa flytta grenen, så får hon ta hjälp av andra 
personer. Delar av grenen får inte brytas loss.  

D Grenen räknas inte som MUA. Vill Elsa flytta grenen, så får hon ta hjälp av andra 
personer. Oavsett om grenen går att flytta eller ej, får hon bryta loss delar av 
den.  

OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).    

 

 



Veckans regelnöt v. 32 2024 – Facit  

Ja eller Nej-frågan 
Får du byta boll meddetsamma, om den får ett hack efter att ha blivit överkörd av 
en robotgräsklippare?  
Ja. Du får byta boll under spelet av det aktuella hålet, eftersom den inte hade hacket 
när du slog ut. R 4.2  

Spelares sving störs av stor nedblåst gren på fairway  
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel utan tillfälliga lokala regler. 

Elsas boll ligger på fairway nära en stor och tung gren, som har blåst ned under 
natten, och hennes avsedda sving störs. Området med grenen har inte markerats 
som mark under arbete (MUA) och banarbetarna har inte börjat åtgärda den.  
Vad gäller?  

A Grenen räknas som MUA, även om varken banarbetare eller tävlingsledning 
hunnit vidta några åtgärder som gör att Elsa får droppa sig fri utan plikt. Grenen 
får också flyttas, eftersom den är ett löst naturföremål.  

B Grenen räknas inte som MUA. Vill Elsa flytta grenen, så måste hon göra detta på 
egen hand. Delar av grenen får inte brytas loss.    

C Grenen räknas inte som MUA. Vill Elsa flytta grenen, så får hon ta hjälp av andra 
personer. Delar av grenen får inte brytas loss.  

D Grenen räknas inte som MUA. Vill Elsa flytta grenen, så får hon ta hjälp av andra 
personer. Oavsett om grenen går att flytta eller ej, får hon bryta loss delar av 
den.  

OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).     

För att Elsa ska få droppa sig fri utan plikt, så måste området med grenen markerats 
som MUA (eller förklarats vara detta i en tillfällig lokal regel) eller också måste 
arbetet med att avlägsna den påbörjats, t.ex. genom att banarbetare delat den i 
mindre delar inför bortforsling. R 16.1  
Eftersom grenen är ett löst naturföremål, så får Elsa utan plikt flytta den eller bryta 
loss delar av den och hon får då ta hjälp av andra personer. R 15.1 
Om det inte går att ta lättnad för löst naturföremål, och Elsa inte vill spela bollen 
som den ligger, så måste hon ta lättnad för ospelbar boll med ett slags plikt. R 19.2 

Svarsalternativ D   

 


