
Veckans regelnöt v. 27 2024  

Ja eller Nej-frågan 
Får du slå om slaget utan plikt, om bollen träffar en robotgräsklippare?  
 
  

Spelares boll som legat stilla efter droppning för ospelbar boll rullar out of bounds   
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel. 

Åsa har droppat för ospelbar boll i närheten av bangränsen och då använt sig av 
sidleds-alternativet. Bollen ligger stilla i ett lutande läge när en plötslig vindby får 
bollen att rulla out of bounds.  
Vad gäller?  

A Åsa får utan ytterligare plikt droppa bollen inom en klubblängd från den punkt 
där den skar bangränsen.  

B Åsa ska utan ytterligare plikt göra en ny droppning med samma referenspunkt 
som första gången.  

C Åsa ska återplacera en boll där bollen låg, innan den rullade out of bounds.    
D Åsa får välja mellan att återplacera bollen och att göra om droppningen för 

ospelbar boll. Båda alternativen utan ytterligare plikt.  
OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).     

 

 

 



Veckans regelnöt v. 27 2024 – Facit  

Ja eller Nej-frågan  
Får du slå om slaget utan plikt, om bollen träffar en robotgräsklippare?  
Nej. En robotgräsklippare räknas som något utomstående och därför ska du spela 
bollen som den ligger. R 11.1   

Spelares boll som legat stilla efter droppning för ospelbar boll rullar out of bounds   
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel. 

Åsa har droppat för ospelbar boll i närheten av bangränsen och då använt sig av 
sidleds-alternativet. Bollen ligger stilla i ett lutande läge när en plötslig vindby får 
bollen att rulla out of bounds.  
Vad gäller?  

A Åsa får utan ytterligare plikt droppa bollen inom en klubblängd från den punkt 
där den skar bangränsen.  

B Åsa ska utan ytterligare plikt göra en ny droppning med samma referenspunkt 
som första gången.  

C Åsa ska återplacera en boll där bollen låg, innan den rullade out of bounds.    
D Åsa får välja mellan att återplacera bollen och att göra om droppningen för 

ospelbar boll. Båda alternativen utan ytterligare plikt.  
OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).     

Till att börja hade Åsa med ett slags plikt tagit lättnad för ospelbar boll på spelfältet. 
R 19.2 
Efter droppningen hade bollen legat stilla. Naturkrafter i form av vind och tyngdkraft 
fick sedan bollen att rulla out of bounds. Åsa ska därför återplacera bollen utan plikt 
på den punkt den var i vila efter droppningen. R 9.3  

Svarsalternativ C   

 


