
Veckans regelnöt v. 25 2024  

Ja eller Nej-frågan  
Får du när som helst ta lättnad enligt slag och distans?    
 
 

Spelare glömmer säga vilken boll som ska räknas vid spel av två bollar  
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel.  

Helenas boll har hamnat i ett stort skadat område på fairway och hon tycker att hon 
borde få droppa sig fri utan plikt. Området är inte markerat som ett onormalt 
banförhållande och varken Helena själv eller någon annan spelare i gruppen vet om 
det finns någon lokal regel om detta.  
Helena får inte kontakt med tävlingsledningen, så hon säger till markören att hon 
ska spela två bollar. Utan att säga vilken boll hon vill räkna, spelar hon först den 
ursprungliga bollen som den ligger och sedan en andra boll som droppats som om 
det var ett onormalt banförhållande där den första bollen låg.  
Helena får 6 slag med den ursprungliga bollen och 5 slag med den andra bollen.  
Innan hon lämnar in scorekortet berättar hon för tävlingsledningen om det 
inträffade. Hon får då reda på att området var mark under arbete enligt ett anslag 
vid receptionen och på klubbens anslagstavlor. Båda bollarna spelades alltså enligt 
reglerna.  
Vad gäller?  

A Helena ska räkna resultatet med bollen som spelades från det skadade området, 
eftersom den gav högst score.   

B Helena ska räkna resultatet med bollen som spelades från det skadade området, 
eftersom den spelades först av de två bollarna.  

C Helena ska räkna resultatet med den andra bollen, eftersom det var uppenbart 
att hon ville ta lättnad för ett onormalt banförhållande.  

D Helena ska räkna resultatet med den andra bollen, eftersom hon fick lägst score 
med denna boll.  

OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).     

  

 



Veckans regelnöt v. 25 2024 – Facit 

Ja eller Nej-frågan  
Får du när som helst ta lättnad enligt slag och distans.  
Ja. Det innebär att du med ett slags plikt får spela från föregående plats.  
R 18.1 och R 14.6  

Spelare glömmer säga vilken boll som ska räknas vid spel av två bollar  
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel.  

Helenas boll har hamnat i ett stort skadat område på fairway och hon tycker att hon 
borde få droppa sig fri utan plikt. Området är inte markerat som ett onormalt 
banförhållande och varken Helena själv eller någon annan spelare i gruppen vet om 
det finns någon lokal regel om detta.  
Helena får inte kontakt med tävlingsledningen, så hon säger till markören att hon 
ska spela två bollar. Utan att säga vilken boll hon vill räkna, spelar hon först den 
ursprungliga bollen som den ligger och sedan en andra boll som droppats som om 
det var ett onormalt banförhållande där den första bollen låg.  
Helena får 6 slag med den ursprungliga bollen och 5 slag med den andra bollen.  
Innan hon lämnar in scorekortet berättar hon för tävlingsledningen om det 
inträffade. Hon får då reda på att området var mark under arbete enligt ett anslag 
vid receptionen och på klubbens anslagstavlor. Båda bollarna spelades alltså enligt 
reglerna.  
Vad gäller?  

A Helena ska räkna resultatet med bollen som spelades från det skadade området, 
eftersom den gav högst score.   

B Helena ska räkna resultatet med bollen som spelades från det skadade området, 
eftersom den spelades först av de två bollarna.  

C Helena ska räkna resultatet med den andra bollen, eftersom det var uppenbart 
att hon ville ta lättnad för ett onormalt banförhållande.  

D Helena ska räkna resultatet med den andra bollen, eftersom hon fick lägst score 
med denna boll.  

OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).     

Helena skulle innan hon spelade någon av bollarna vid den oklara situationen 
berättat vilken av dem hon ville räkna. Eftersom hon inte gjorde detta, ska hon räkna 
den första bollen hon spelade på efter att hon meddelat sin avsikt att spela två 
bollar. R 20.1  
Hon ska alltså räkna resultatet med den ursprungliga bollen.  

Svarsalternativ B  

OBS! Att spela ”två bollar” kallades förr att spela en ”alternativ boll”. 


