
Veckans regelnöt v. 24 2024  

Ja eller Nej-frågan 
Om en kompis till dig följer din grupp, räknas då starten för söktiden om max tre 
minuter, när han eller hon börja leta efter din boll, innan du hinner fram?  
 

Spelarna spelar av misstag ett hål som ska spelas senare under ronden   
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel.  

Utslagsplatserna för hål 6 och 8 ligger i närheten av varandra. En grupp på tre 
damer, som inte spelat banan tidigare, och som just avslutat spelet på hål 5, går av 
misstag till tee på hål 8. Agnes slår ut först och varken hon eller någon av de andra 
spelarna märker att de spelar fel hål, förrän de har spelat färdigt hålet och kommer 
fram till 9:ans tee.  
Vad gäller?  

A Spelarna blir diskvalificerade för att de har hoppat över spelet på hål 6.    
B Spelarna får två slags plikt vardera. De ska gå till 6:ans tee, dvs. den tee de skulle 

spelat från, och fortsätta spelet därifrån. Resultatet spelarna fick på hål 8, ska 
inte användas.      

C Agnes får två slags plikt för att hon var först att spela från fel tee. De andra två 
spelarna i gruppen får ett slags plikt vardera. Spelarna ska gå till 6:ans tee, dvs. 
den tee de skulle spelat från, och fortsätta spelet därifrån. Resultatet spelarna 
fick på hål 8 ska inte användas.     

D Spelarna får två slags plikt vardera De ska gå till 6:ans tee, dvs. den tee de skulle 
spelat från, och fortsätta spelet därifrån. Spelarna ska använda resultatet de fick 
på hål 8 och ska inte spela detta hål en gång till.    

OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).       

 

 



Veckans regelnöt v. 24 2024 – Facit  

Ja eller Nej-frågan 
Om en kompis till dig följer din grupp, räknas då starten för söktiden om max tre 
minuter, när han eller hon börja leta efter din boll, innan du hinner fram?   
Nej. Söktiden startar när du eller din caddie börjar leta efter din boll. R 18.2  

Spelarna spelar av misstag ett hål som ska spelas senare under ronden   
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel.  

Utslagsplatserna för hål 6 och 8 ligger i närheten av varandra. En grupp på tre 
damer, som inte spelat banan tidigare, och som just avslutat spelet på hål 5, går av 
misstag till tee på hål 8. Agnes slår ut först och varken hon eller någon av de andra 
spelarna märker att de spelar fel hål, förrän de har spelat färdigt hålet och kommer 
fram till 9:ans tee.  
Vad gäller?  

A Spelarna blir diskvalificerade för att de har hoppat över spelet på hål 6.    
B Spelarna får två slags plikt vardera. De ska gå till 6:ans tee, dvs. den tee de skulle 

spelat från, och fortsätta spelet därifrån. Resultatet spelarna fick på hål 8, ska 
inte användas.      

C Agnes får två slags plikt för att hon var först att spela från fel tee. De andra två 
spelarna i gruppen får ett slags plikt vardera. Spelarna ska gå till 6:ans tee, dvs. 
den tee de skulle spelat från, och fortsätta spelet därifrån. Resultatet spelarna 
fick på hål 8 ska inte användas.     

D Spelarna får två slags plikt vardera De ska gå till 6:ans tee, dvs. den tee de skulle 
spelat från, och fortsätta spelet därifrån. Spelarna ska använda resultatet de fick 
på hål 8 och ska inte spela detta hål en gång till.    

OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).     

Spelarna slog ut från en plats utanför tee (tee, dvs. rätt tee, var ju 6:ans tee), vilket 
ger två slags plikt. Bollarna är inte i spel, så varken utslagen eller slagen de 
använder för att håla ut på hål 8, ska räknas. Spelarna ska gå tillbaka och slå ut på 
6:ans tee och sedan spela färdigt ronden. R 6.1 
Slagen de gör på hål 8 räknas inte som övningsslag, eftersom de tror att de spelar 
hålet.  
I en situation som denna, när spelarna rättar till ett misstag, får spelarna ingen plikt 
för att ha fördröjt spelet på ett orimligt sätt. R 5.6  

Svarsalternativ B   

 


