Den här sidan använder cookies. Mer info här. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Jag förstår »
Det var en gång en önskan om en egen golfbana i Lidköpings kommun...
1962
I bussen på väg till Billingens golfbana uppkom tankar på att bygga en golfbana i Lidköping. Några av den tidens entusiastiska golfspelare var bland annat Arne Floberg, Holger Barck och Ragnar Larsson. Träningarna skedde oftast i Janssons fårhage i Råda eller på flygfältet i Hovby.
1966
Nu var det färdigtänkt och den 16 december 1966 lämnade Arne Floberg, Holger Barck och Ragnar Larsson, Bo Silow och Bernt-Göran Frick en skrivelse till Drätselkammaren i Lidköping
1967
Den 9 januari gav Drätselkammaren klartecken till banan. Den 3 februari föddes Lidköpings Golfklubb Ekonomisk Förening och klubbens förste ordförande var Gunnar Dafgård. Området där golfbanan skulle anläggas ansågs som mycket lämplig trots över 2 km taggtrådsstängsel och lika många öppna diken och ris att röja. Engelske pron och banarkitekten Douglas Brasier blev ombedd att skissa på banans upplägg. Och man kunde under det första året spela på sex hål. Rörstrandskonstnären Carl-Harry Stålhane designade klubbens logotype.
1968
I mars 1968 hölls första årets föreningsstämma och man kunde bjuda in till spel på 9 hål med 51 deltagare nästan 500 dagar efter klubbens start. Klubben fick hyra in sig i den södra flygeln på Truveholm såsom klubbhus. Klubbens första tävling genomfördes med 51 deltagare. Vann i var sin klass gjorde: Kerstin Darling, Göran Cederqvist och Tomas Dalemo.
1969
Bevattningsanläggning togs i bruk och putting green anlades. Tränare var Kevin Wallace som sedan efterträddes av Lasse Flyning. P.O. Olsson blev förste klubbmästaren.
1970
Torkan försenade säsongsstarten och greenerna öppnades först på midsommardagen. Klubbens första matrikel utges. Antalet medlemmar var 150 st och 250.000 kr har plöjts ner på golfbanan.
1971
Officiell invigning av banan skedde den 20 maj. Vid invigningsceremonin hölls ett hälsningstal av B-G Frick och kommunalrådet Lennart Blom i strålande solsken. Under året var det hela tre hole-in-one och dessa gjordes av Hugo och Claes Hagelin samt Claes Nilsson (under samma vecka).
1972
Den 1 maj inleddes tävlingssäsongen med klubbmatch mot Töreboda. Lidköpings GK vann och fick första inteckningen i vandringspriset. Vann gjorde Hans Forsström.
1973
Banan topptrimmas och det stora ansvaret fick Claes Mellgren som anställdes som banföreståndare. Tomas Dalemo anställdes som tränare/instruktör.
1974
Under hösten fick man reda på att PK-bankens provisoriska lokal vid torget i Lidköping skulle bort och Gunnar Dafgård och KG Johansson undersökte om golfklubbens möjligheter att överta lokalen. En förundersökning startades upp angående finansieringen och vid halvårsmötet klubbade man igenom förstudien och startade upp arbetet inför flytten av lokalen.
1975
Lidköpings namn blev känt bland det golfande Sverige. Riksgolfvinst med en första inteckning i Prins Bertils pokal gav god PR åt klubben.
PK bankens ”torgbarack” blev vårt nya klubbhus och flyttades från torget där den stått i 10 år. Färden den 20 januari ut till Truve tog 2 timmar och 50 minuter.
Huset placerades på sin nya grund och renoveringsarbetet startades upp. Sammanfattningsvis gjordes 3.000 frivilliga arbetstimmar samt annan hjälp från medlemmarna och sponsrande företag för att färdigställa klubbhuset. Till sommaren var klubbhuset redo att tas i bruk, lagom till De la Gardie Open. Dessutom så flyttades och 9:ans green under året.
1976
Lidköpings Kommun beviljar bidrag till klubben med 200.000 kr för att kunna starta vår utbyggnad av banan till en fullvärdig 18-hålsbana. Antalet medlemmar är ca 400 st. Försök med servering i klubbhuset startade och blev mycket uppskattat. Klubben vann Riksgolfen där Ingegärd och Bo Silow samt May och Carl-Johans Larsson bidrog med ett uppfinningsrikt prisbord.
1977
Klubben fyller 10 år vilket firades till långt inpå natten med många golfare, tal och utmärkelser. Jimmy Eriksson blev klubbens nye tränare. Spelare från klubben som utmärker sig är Toni Lundahl som kom 2:a i De la Gardie Open samt Tomas Vänerfors som vann sin klass i Colgate Cup. Karin Öster var klubbens tredje junior som bara 12 år gammal visade sitt bländande spel och fick en inteckning i vandringspriset i Axéns 30-hålstävling.
1978
”… och härmed förklarar jag banan såsom invigd." Dessa ord sa kommunalrådet Lennart Blom den 9 september och äntligen blev Lidköpings Golfklubb en 18-hålsbana och möjligheten att ge utrymme för ung dubbelt så många golfare i klubben. Representanter från Västgötaklubbarna kom med gratulationer och fick möjlighet att provspela banan, tyvärr i ihållande regn. Några kändisar fanns med bland spelarna såsom Ingemar ”Ingo” Johansson, Hagge Geigert, Fredrik Belfrage, Hemming Sten och William Thoresson vilket gjorde att det var stor publik. Kvällen avslutades med en fest.
Vårt nya pumphus ertappades som svartbygge då vi hade glömt att begära byggnadslov. Glömskan kostade oss 500 kr.
1979
Klubben får en ny ordförande i P A Pagoldh samt en ny tränare – Gunnar Johansson. Målet i klubben är att öka medlemsantalet till 700-800 medlemmar. Årets största tävling var Kräftgolfen med 116 deltagare. Toni Lundahl fick NLT-medaljen.
1980
Karl-Erik Johansson är tillbaka som ordförande för att jobba vidare med att göra golfen till en folksport. Inför säsongen har en banförändring gjorts och man kommer nu att passera klubbhuset efter 9 hål.
De la Gardie Open hade 107 startande där 16-årige Magnus Grankvist slog till med fint banrekord på 69 slag.
1981
Klubben gör en storsatsning på att få fler medlemmar till vår bana genom att sänka avgiften under ett introduktionsår för att locka ut Lidköpingsborna till Truve. Kategorin kallades ”Kommunspelare” med mottot ”Golfen – Allemanssporten – En idrott bland idrotter”.
1982
Klubben fyller 15 år och ett målinriktat arbete på juniorverksamheten har gjort att vi har en av Västsveriges största ungdomssektioner. Vi får en ny tränare vid namn Anders Starkman. Rörstrand Open (tidigare De la Gardie Open) spelas numer över 2 dagar. 150 herrar ställde upp där och hemmaspelare Per Axelsson var bäst med ett slag före Jan Andhagen, Västerås. Efter en vinst i Aer Lingus på Irland blev våra juniorer med Jens Axelsson, Magnus Grankvist och Toni Lundahl Europas bästa klubblag för juniorer – Europamästare med andra ord!
1983
Ett bra år med god ekonomi. Medlemsantalet ligger oförändrat på drygt 400 personer. Banarbete pågår där två nya hål ska vara klara till 1984 års RM. Rörstrand Open samlade denna gång 135 spelare och där vann Karin Öster överlägset bland damerna och Magnus Grankvist tog andraplatsen bland herrarna. Toni Lundahl blev distriktsmästare och även klubbmästare detta år med ett banrekord på 64 slag.
1984
Under vintern byggdes damernas omklädningsrum om till kansli och damerna övertog herrarnas rum. Vi bygger ett nytt hus för personalutrymme, verkstad och omklädningsrum för herrar som beräknas vara klart under kommande vår. Även banan har detta år fått sig en upplyftning och ännu mer bollvänlig och de nya hålen är klara.
Internationellt sett blev Toni Lundahls andraplats i öppna franska amatörmästerskapen mest uppmärksammat.
1985
Det magiska strecket har nåtts på över 500 medlemmar. Arbetet med en ny driving range påbörjas för att slippa den farliga övergången på väg 44 likväl som det ringa utrymmet på rangen som irriterar många. Banan blev spelklar till Rörstrand Open där Magnus Grankvist avgjorde på tredje omspelshålet och vann. Magnus hade också sitt första år som proffs. De som satte lagsegern i div. 2 västra detta år var Jens Axelsson, Martin Ek, Toni Lundahl och Thomas Karlsson.
1986
Vi spränger vallen igen med 628 medlemmar. Kan vi fortsätta så här undrar många?
Framgångarna med det ökade medlemsantalet tros bero på Introduktionskommitténs och Tomas Dalemos uppföljning i ”öppet hus” dagarna samt att klubben varit närvarande i lokalpressen.
Vi fortsätter vårt arbete med vår nya driving range och den nya infarten till parkeringen kommer att iordningställas. Vi får en ny ordförande vid namn Jerker Lärk. Till klubbhuset har vi fått nya möbler, terrassen utvidgades och vi fick en ny resultattavla.
Många framgångar i olika tävlingar med våra medlemmar Jens Axelsson, Magnus Grankvist, Karin Öster m.m.
1987
Klubben firar 20-årsjubileum detta år. Klubben övergår till ideell förening för att framöver ska kunna satsa, spara och fondera för framtida mål. En ny driving range med utvecklingsmöjligheter kommer att tas i bruk. Golfåret 1987 präglas av en kampanj om regler, golfvett och handicappsystem.
Toni Lundahl ersätter Tomas Dalemo som klubbens pro.
1988
Eva Jondell blir Lidköpings Golfklubbs första kvinnliga ordförande. Året innehåller förbättringar på banan, en ny korthålsbana, upprustad vagnbod, ny maskinhall. Planeringen med ett nytt klubbhus aktualiseras. Medlemsantalet är nu uppe i 900 medlemmar vilket resulterar i kölistor, trängsel på första tee, ronder på 5 timmar, svartspel, friktioner mellan gamla och nya spelare mm. Ett utbildningsprogram för nya och etablerade spelare införs för att lyfta hcp-frågor, golfvett och fundamentala regler.
1989
En mild vinter har möjliggjort att man kunna spela under tidig vår t.o.m på sommargreener. Klubben har över 200 spelare i kö då man satt taket på drygt 900 spelare. Utbildning inom regler och golfvett fortgår då tiden då man kunde gå ut på banan ensam är ett minne blott.
1990
En mild vinter gör att vi även i år får en rekordtidig säsongsstart och många spelare kan glatt konstatera att det inte blev något uppehåll i spelandet i år. Klubben arbetar för större trivsel och samhörighet. Klubben passerar över 1.000 antal medlemmar.
1991
För första året arrangeras en tourtävling för professionella spelare – Rörstrand Ladies Open. Förhoppningarna på denna tävling är klubbens Karin Öster och Monica Svahnqvist. Toni Lundahl blev svensk juniormästare
1992
Vi firar 25-års jubileum med en ny bansträckning som ska tas i bruk. Projekteringsarbete för ett nytt klubbhus är i full gång och planerad byggnation är under hösten och färdigställande inför kommande års säsong. Tack vare en projektgrupp bestående av Kjell Larsson och Olof Hartung har man arbetat fram ett förslag till nytt klubbhus där målet var att få fram en byggnad som i fortsättningen ska fungera på ett rationellt sätt. Inga oanvända ytor skulle finnas och driftskostnaderna skulle hållas låga. Även styrelsen, klubbens anställda, tränare och köksarrendatorn var delaktiga i förarbetet. Stenmarks Bygg fick anbudet som totalentreprenör.
Monica Svahnqvist representerar Sverige i Landskampen mot Danmark i Odense.
1993
Tack vare en kall och vintrig säsong har all tid och alla krafter fokuserats på det nya klubbhuset som kommer att tas i bruk under våren. Inflyttning invändigt sker under april och det resterande utvändiga arbetet ska vara klart till den 15 maj då klubben anordnar Rörstrands Ladies Open. Byggets totalkostnad är på ca 2 milj. kronor.
Monica Svahnqvist representerar Sverige D50, vid 54-hålsslagtävling utanför Venedig.
1994
Monica Svahnqvist ingår i European Senior Ladies Team Championship, där laget representerar Sverige i EM och blev 3:a i Waterloo, Belgien.
Monica Svahnqvist ingår i European Senior Ladies Team Championship, där laget representerar Sverige i EM och blev 2:a i Eindhoven, Holland.
1997
Klubben fyller 30 år och inleds med att i sin helhet numera tillhöra Lidköpings kommun. Detta genom att kommungränsen mellan Götene och Lidköpings kommun nu ligger i Öredalsån. Monica Svahnqvist representerar D-50 i British Open Amateur Championship på Frilford Health Golf Club.
1998
Vi bygger om hål 11. Monica Svahnqvist representerar D-50 i British Open Amateur Championship på Powfoot Golf Club..
1999
Förberedelser för att utöka vagnbodarna är klar och där ska medlemsinsatser hjälpa till att hålla kostnaderna nere.
2000
Toni Lundahl förstärker tränarsidan med engelsmannen Paul Stoller som tidigare arbetat som tränare i Lundsbrunn (-98) och sedan i Turkiet, Österrike och Israel.
Monica Svahnqvist ingår i European Senior Ladies Team Championship, där D-50 laget representerar Sverige i EM och blev 4:a på Bogestads GK, Olso Norge. Det var 11 nationer som möttes.
2001
Klubben får som första klubb i Västergötland ett miljöcertifikat och även bland de 15 första i landet. Nya regler både på banan och i klubbhusområdet kommer att finnas. Ny altan färdigställs inför säsongen. En första hemsida lanseras.